- több halétel -
Linkek a témában:
Egészség és halfogyasztás
A táplálkozási trendek világszerte megfigyelhető változása (a szükségesnél több energia- és kevesebb rostbevitel) mellett a lakosság egészségét nagymértékben befolyásolják az országonként eltérő élelmiszer-fogyasztási szokások. Azokban az országokban például, ahol az emberek asztalára rendszeresen kerül hal, jóval kevesebb a szívbeteg.
Hal - nemcsak böjtre!
Magyarországon legfeljebb tizedannyi halat fogyasztunk fejenként, mint Európa más országaiban, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben ugyanakkor az élen járunk. A két adat összefüggést mutat!
Melyik hal mire jó?
A konyhában használatos halakat sokféleképpen csoportosítják. Beszélünk például - az élőhelyük szerint - édesvízi, tengeri és a két közeg között vándorló halakról. Egyes fajtákon belül szokás különbséget tenni folyami és tavi halak között is, s általában - kevés kivétellel - az előbbieket tartják jobb ízűnek. (A mocsaras tavakban nevelkedett állatoknak olyan - csak a főzés során megjelenő - íze, szaga lehet, amitől élvezhetetlenné válnak, ezért a tavi halakat olykor a piacra kerülés előtt "áztatják", azaz néhány napig friss folyóvízben tartják.)
Miért fogyasszunk több halat?
A halhús kedvező táplálkozás-élettani hatásait már az ősi Kínában is felismerték és különösen javasolták fogyasztását szoptató anyák és gyerekek részére. A korai - főként tapasztalati úton szerzett - megfigyeléseket később tudományos kutatások igazolták.
Ünnepi étkek
Halászlé, rántott ponty, mákos és diós bejgli nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Csupa egészséges étel, ehetnénk belőle többet is - mondja meglepetésünkre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Dr. Kubányi Jolán.
Gasztronómia.lap.hu
Itt mindent megtalál, ami a gasztronómiával kapcsolatos: bor és gasztronómia, táplálkozás, egészséges táplálkozás, magyar konyha, világkonyha, gasztro-rekordok, ünnepeink ételei, szakácsok, vendéglátás, szakmai szervezetek, szakfolyóiratok.
Halétel.lap
A halétel.lap - mint ahogy már a neve is jelzi halból készült ételek recept ajánlatait tartalmazza.
Magyar konyha.lap.hu
A hagyományos magyar ételek receptjei, gasztrotörténelem, kulináris érdekességek, hungarikumok. Milyen ételek kerüljenek az ünnepi asztalra húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor. Híres magyar éttermek, cukrászdák.