- afrikai harcsából -
- törpe harcsából -
Linkek a témában:
3 afrikai harcsa recept
Harcsapaprikás, Rántott harcsa, Harcsaszeletek sütve, savanyúkáposzta-salátával
Afrikai harcsa bevert tojással, spenót pürével
2 személyre: 1 fél afrikai harcsa filé, 2 db tojás, fagyasztott spenót püré, kakukkfű, snidling, ecet, babérlevél, szegfűbors
Afrikai harcsa fehérborban
700 g harcsafilé, 50 g liszt, 50 g olaj, 0,5 dl brandy, 1,5 dl száraz fehérbor, 50 g vöröshagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 120 g gomba, 2 gerezd fokhagyma, 40 g vaj, só, őrölt bors.
Afrikai harcsa mustárszószban
Ki nem állhatom a halat, mindegy, melyikről van szó. A penetráns halszaggal meg a förtelmes iszapízzel az őrületbe lehet kergetni, a szálkákról nem is beszélve. Szerencsére az oldalbordám is így érez. Egyik kollégája viszont bogarat ültetett a fülébe, hogy az afrikai harcsa más, mint a többi. Legutóbbi METRO túrámon ismét megcsodáltam hát a helyi kirendeltségen tavaly megnyílt, irtózatos bűzt árasztó tengeri herkentyűs standot, és gondoltam, itt a halak utolsó esélye, hogy valami ehetőt produkáljanak.
Édes-savanyú mártással
Egyéb szálkamentes halfiléből is készíthetjük.
Fóliában sült fokhagymás citromos harcsatörzs
fél liter fehér bor, 1 kg afrikai harcsa törzs, 1 nagy fej hagyma, felszeletelve, 2 nagy fej fokhagyma apróra vágva, 2 db citrom karikára Hozzávalók: vágva, 1 csokor friss bazsalikom, só, feketebors (őrölt), 25 dkg barnarizs, olivaolaj, 1 pohár tejföl (20%-os), 1 tubus majonéz, 1 kiskanál mustár, kis kanál cukor, fél liter fehér bor
Fűszeres füstölt afrikai harcsa
Elkészítése: vágjunk 2 bőrös oldalfilét (vagy megvehetjük a filéket a nagy áruházak halas pultjánál). A filéket szórjuk meg alaposan Knorr grill fűszersóval, majd érzéssel Knorr girosz fűszerkeverékkel (nem vicc, eredetileg véletlenül szórtam rá, de az eredmény alapján most már direkt teszem). Elég csak a hús felőli oldalt beszórni, bőrös oldalt felesleges, az afrikai bőrén semmi nem megy át. Várni, állni hagyni nem kell, egyből tehetjük a szeleteket a rácsokra. (A bolti "szabvány" filékből 8 db tölti meg a két rácsot.)
Grillezett afrikai harcsa, salátával
A dietetikus véleménye: Ezt a halételt mindenki kedvelni fogja, mivel kevéssé szálkás halból készül. Fogyókúrában csökkentett zsírtartalmú alapanyagokat használjunk.
Harcsa curry
Hozzávalók 4 adaghoz:
-0,5kg rizs
-0,7kg afrikai harcsa filé
-10dkg kaliforniai paprika
-5dkg póréhagyma
-20dkg cukkini
-10dkg sárgarépa
-10dkg zellergumó
-5dkg bambusz
-2dkg gyömbér
-3 gerezd fokhagyma
-2dkg koriander zöld
-csipet só, bors
-kókusztej 1,5dl
-tejszín 2dl
-lime 1db
-vaj 10dkg
Harcsapaprikás túrós tésztával
70 dkg afrikai harcsafilé (bőre nélkül), 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, paradicsom, tv paprika, halászlékocka, pörköltszaft kocka.
30 dkg száraz tészta a túrós tésztához (ki milyet szeret), 25 dkg túró, 2 dl tejföl.
Paprikásan
Hozzávalók. 10 személy részére: 4 kg afrikai harcsa, húsos szalonna, 40 dkg hagyma, őrölt paprika, zöldpaprika, paradicsom, víz, só, bors, fokhagyma
Rácos afrikai harcsa
Hozzávalók: 80-100 dkg bőrös vagy nyúzott haltörzs, 1 kg burgonya, 2-3 dl tejföl, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, só, pirospaprika, esetleg 8-10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 3-4 evőkanál olaj.
Rakott harcsa ahogy mi szeretjük
Hozzávalók: 1 afrikai harcsa filé, 8-10 szelet bacon, 3-4 szál répa, 1 nagyobb póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg sajt, 0,5 liter tejföl, curry por, vaj
Rostlapon grill zöldségekkel
Afrikai harcsa fogása nem egy nagy művészet, az alábbi videóból megtudhatjuk, hogy az elkészítése is eléggé egyszerű. Az alábbi recept, amilyen finom, pont annyira könnyű elkészíteni: a séf meggyőző előadásában legalábbis :)
Sajtos harcsa vajas zöldségekkel
Sajttal sült afrikai harcsa. Recept 2 személyre: 30 dkg afrikai harcsa, 1 nagyobb répa, 1 cukkini, 50 gr kukorica (1 marék), 1 gerezd fokhagyma. Frissen őrölt tarka bors, bazsalikom, őrölt kömény, só. Vaj.
Szezámmagos afrikai harcsa
Hozzávalók 4 személy részére: 1 kg filé (hipermarketekben kapható), 1 citrom, só, 10 dkg vaj, liszt, 3-4 tojás, 10 dkg szezámmag.
Balatoni halászlé törpeharcsával
Balatoni halászlé: Hozzávalók: 1000 g apróhal ( kárász, keszeg, törpeharcsa ), 1500 g ponty, 1200 g harcsa, 100g zsír, 400 g (nem friss) vöröshagyma, 60 g házi pirospaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1db paradicsom, 1 db krumpli, pár szem erős paprika.
Dunai halászlé törpeharcsával
1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házipaprika
Sütőben párolt törpeharcsa
Hozzávalók: 4 törpeharcsa, 1 halászlékocka, 1 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál mustár, 1 tojássárgája, só, bors.