Hirdetés

harcsa.lap.hu / Harcsafogás módszerei: szerelékek, tippek

Harcsafogás módszerei: szerelékek, tippek

A harcsa nagyobb folyóink és tavaink ragadozóhala, nappal búvóhelyet keres magának, többnyire éjszaka aktív. Búvóhelyül előszeretettel választ nagyobb gödröket, mélyedéseket, amennyiben nincs ilyen gyakran beáll a medertörés vonalába is.

A harcsafészek kifejezést általában minden olyan helyre, fekvőhelyre használják, ahol harcsa tanyázik. A harcsák, főleg a nagyok eléggé ragaszkodnak a számukra megszokott és alkalmasan kialakított (fekvőgödrök, folyosók a sűrű növényzetben, stb.) helyekhez.

Itt elsősorban a harcsa horgászatával kapcsolatos témákat találod, de élménybeszámoló-szinten olvashatsz olyan írásokat is, amelyek országos cimboráim egynéhány harcsás húzásáról vagy rafinált pontyokról, esetleg a téli Balaton süllős lékeiről szólnak.

Egyre több horgász szeretne kapitális harcsát fogni. De vajon mindenki fel van készülve, tudja azt, hogy miképpen bánjon a kifárasztott harcsával? Mielőtt összeakaszkodnánk egy nagybajuszúval, nem árt átgondolni. Hová és hogyan emeljük ki? Ha esetleg később tudjuk csak fotózni, miképpen tartsuk életben? De akkor is ildomos a kíméletes bánásmód, ha netalán valaki a konyhára szánja a későbbiekben őkelmét.

Mitől és miért „ szól „ a kuttyogató?

Egyszer az életben mindenki szeretne legalább egy nagy harcsát fogni. Gondolatban többször is elképzeljük az órákon át tartó fárasztásokat, lelki szemeink előtt gigantikus méretű harcsák küzdenek iszonyatos erővel. Van, akinek megadatik ez a szerencse, de sajnos többen vannak, akiknek ez csak örök álom marad. Jó magam is ez utóbbiak közé tartoztam egészen addig, míg vissza nem tértem az Ebróra, a harcsák közé. Ladányi Tamás írása

A legegyszerűbb szereléket könnyen elkészíthetjük magunk is például lépésálló hungarocellből.

A harcsázás legnépszerűbb módja a fenekezés, különösen az első tavaszi hónapokban, amikor még ritkán jön fel táplálkozni víz közé a bajszi. Természetesen vize is válogatja, más a helyzet a kis mélységű állóvizeken és más a mélyebb folyókon. A harcsa általában márciusban kezd aktívabban táplálkozni. Összekapdossa a fenéken szintén akkor éledező táplálékállatokat, a folyók első áradásai által vízbe sodort férgeket, dögöket és >>>

Kuttyogatók, kuttyogatás műveleti sorrendje, csalik, csónak ...

Meghatározó a horgászhely kiválasztása. Nem tudok minden vízre érvényes, tuti helyeket ajánlani, de folyóvízen valamivel könnyebb dolgunk van. A helyismeret és az előzetes tapasztalatok mindenhol előnyt jelentenek. >>>

A harcsapergetés az egyik legizgalmasabb horgászmódszer, mely kitartást, felkészültséget és megfelelő felszerelést igényel.

Ki hogyan nevezi ezt a misztikusnak és nem horgászember számára furcsának tűnő halfogási módot. Mert, hogyan is néz ki ez az ősi dolog, melyet talán már honfoglaló elődeink is műveltek. Még az elején leszögezném, hogy amiket leírok azok nem a szakirodalomból lesznek összeollózva, hanem saját tapasztalatainkból és a mások (remélem jóindulatú) információiból állnak össze.

A kuttyogatás Kelet-Európában széles körben elterjedt, évezredes halászati mód. A kuttyogó halász csónakjához köti a rendszerint lótetűvel csalizott horog zsinórját. Miközben egyik kezével a csalit mozgatja, másikkal kezeli a harcsát kapásra ingerlő kuttyogatót.

Az előkés csúszó úszó a harcsahorgász fegyvertárának fontos kelléke. Nagyon fogós, széleskörűen alkalmazható élőhalas szerelék. Az általam készített változat időigényes összetett darab, de megéri a fáradságot, mert évekig használható strapabíró úszót kapunk. Tekintsük át, hogyan is készül.

Az egyik legeredményesebb harcsafogási módszer az "óriás antennás" úszóval történő horgászat. A szerelék lelkét képező úszó elkészítése némi kézügyességet és kreativitást igényel. Ennek elkészítését szeretném lépésről lépésre bemutatni. Az első és legfontosabb lépés a megfelelő alapanyag beszerzése. Az antenna többféle anyagból készíthető: nádból, bambuszból, spiccbotból, üvegbotokból..

Csuka pergető horgászatakor a legtöbb esetben használunk előkét, ami az éles csukafogaktól óvja meg a zsinórunkat. De mi van a harcsapergetés esetében? Elharapni nem tudja a zsinórt, viszont a gerebenfogak képesek olyan sérülést okozni, ami zsinórszakadáshoz, ezáltal pedig az éppen fárasztott harcsa elvesztéséhez vezethet. Ez pedig rettentően bosszantó tud lenni, ráadásul lehet, hogy „életünk harcsáját” veszítjük így el.

Sok horgász keresett fel azzal a kérdéssel, hogy hallottak ugyan az élőhalas stupekos harcsázás nagy távolságban végezhető változatáról, de nem igazán értik, hogy a gyakorlatban hogyan is áll össze ez a hétköznapinak nem nevezhető technika. A stupek nem igazán (sőt, egyáltalán nem) dobható nagy távolságra nagy felülete és a csalihal valószínűleg bekövetkező sérülése miatt (kellemetlen egy egész éjszakát végigülni abban a hittben, hogy minden rendben, közben meg a csalihalunk már rég elpusztult), viszont ahol nem lehet csónakot és egyéb segédeszközöket használni a szerelék behordása céljából, ott hogyan lehet megfogni a parttól távol tartózkodó harcsákat? Íme, a tökéletes „fegyver”, próbáljátok ki!

Szükséges kellékek: mivel kezdő horgász vagyok, ezért nekem nem áll rendelkezésemre régi horgászbot, amiből fedezni tudnám az anyagszükségletet így én minden alkotóelemet külön megvásároltam. 14 mm-es PVC cső, 12 mm-es PVC cső, 10 mm-es zsugorcső, fonott zsinór, 2 db parafanyél, Erős (Maruto vagy Black Cat) harcsázó horgok, 2 komponensű epoxy gyanta, pillanatragasztó, csiszolóvászon, ömleny ragasztó, 4 mm átmérőjű carbon cső, nagy méretű, erős forgó (Black Cat)

A harcsahorgászat nagyon fontos része a felszerelés, ami akár az egész éves eredményünket meghatározhatja, mert nem mindegy, hogy hány harcsát szákolunk meg vagy vesztünk el a jól vagy rosszul összeállított felszerelésünkkel.

A fenekezőhorgász lap bemutatja a fenekező horgászmódszerekkel (feederezés, bojlizás, pickerezés) kapcsolatos tudnivalókat, kellékeket, praktikákat, felszereléseket. Segítséget jelent kezdő és haladó horgászok számára egyaránt.

A lapon bemutatásra kerül minden eszköz és felszerelés, amire a lékhorgászathoz szükség lehet. Az igazán fanatikus horgászok a mínuszok beköszöntével is találnak módot arra, hogy horgászható vizet találjanak. Ma már számos lehetőség nyílik arra, hogy találjunk olyan tavat, folyót, aminek jégvastagságát felülvizsgálták, és így egy lyukat vájva a jégben eleget tehetünk kedvenc időtöltésünknek.

Pergető horgászattal kapcsolatos linkek gyűjteménye

Az úszós horgászat lényege, hogy egy a víz felszínén fennmaradó kapásjelző (maga az úszó) segítségével, a csalit elragadó halak kapását észleljük, miközben a csali a víz bármely rétegeiben tartózkodhat. Az úszó lehet normál elmerülő úszó, toló úszó, vagy ...

Az etetőanyag használata fontos eleme a horgászatnak. Az oldal célja, hogy tájékoztatást nyújtson az etetőanyagok széles palettájáról, és tippekkel, etetőanyag receptekkel segítse a horgászokat. Az etetőanyag helyes kiválasztása, és használata sok dologtól függ, bízom benne, hogy az oldal áttanyulmányozása után sok hasznos ismerettel gazdagodik az olvasó.

A horgászat a horgász azon kedvtelésből, sportból folytatott időtöltése, mely horgászbottal történő halfogás. Horgászat: a halászati vízterületen a halnak horgászeszközzel (készséggel) vagy a csalihalnak 1 négyzetméternél nem nagyobb, emelőhálóval való fogása. Legfontosabb eszközei: horgászbot, horgász orsó, horgász zsinór, horog, csali.

Az oldal segitséget nyújt minden horgász és leendő horgász számára.

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Harcsafogás módszerei: szerelékek, tippek
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés